LEX

daň z pridanej hodnoty

daň z pridanej hodnoty

Otázky z praxe k tejto téme

Podlieha DPH služba, ktorú slovenská spoločnosť poskytne svojej organizačnej zložke v zahraničí po vstupe do skupiny na účely DPH?§ 4aUvádza skupina v daňovom priznaní k DPH aj dodávky medzi svojimi členmi?§ 4aMôže materská spoločnosť so 100 % podielom v dvoch slovenských dcérskych spoločnostiach vytvoriť s nimi skupinu pre DPH?§ 4a, § 66aMôžu spoločnosti vytvoriť skupinu pre DPH, ak materská spoločnosť má v jednej z nich len 20 % majetkového podielu, ale na základe dohody väčšinu hlasovacích práv?§ 4a, § 66aMôžu dve slovenské dcérske spoločnosti vytvoriť skupinu pre DPH, keď ich materská spoločnosť sídli v Rakúsku?§ 4aMôže nemecká materská spoločnosť vytvoriť skupinu pre DPH so svojou jedinou slovenskou dcérskou spoločnosťou?§ 4aMôžu dve slovenské spoločnosti vytvoriť skupinu pre DPH, ak zahraničná spoločnosť ovláda len jednu z nich a v druhej má len 40 % hlasovacích práv?§ 4a, § 66aMôže byť členom skupiny pre DPH aj vnučka materskej spoločnosti, v ktorej materská spoločnosť vykonáva väčšinu hlasovacích práv na základe dohody s dcérou?§ 4a, § 66aMôžu dve slovenské spoločnosti vytvoriť skupinu pre DPH, keď jednu ovláda maďarská materská spoločnosť priamo a druhú cez rakúsku dcéru a dohodu o hlasovacích právach?§ 4a, § 66aJe spoločnosť, ktorá finančným spoločnostiam v skupine len spravuje softvér a hardvér, s nimi ekonomicky prepojená na účely DPH?§ 4aSú spoločnosti organizačne prepojené na účely skupinovej registrácie DPH, ak konateľ jednej je členom dozornej rady druhej a predstavenstva tretej?§ 4aČo sa stane s registráciou a osvedčeniami členov, keď sa skupina zaregistruje za platiteľa DPH od 1. 1. 2022, a ktorý daňový úrad je pre skupinu príslušný?§ 4b, § 85klOd kedy daňový úrad zaregistruje skupinu pre DPH, ak bola žiadosť podaná 15. septembra 2021?§ 4bOd kedy daňový úrad zaregistruje skupinu pre DPH, ak bola žiadosť podaná až 10. novembra 2021?§ 4bMusí nový platiteľ DPH oznámiť finančnému riaditeľstvu aj účet vedený v zahraničnej banke?§ 6Kto oznamuje bankové účty za skupinu registrovanú pre DPH a čie účty v oznámení uvedie?§ 6, § 4b, § 85kkMusí si zahraničná firma registrovaná na DPH na Slovensku podľa § 5 zriadiť slovenský bankový účet?§ 6, § 85kk, § 5Musí osoba registrovaná pre DPH podľa § 7a (príjemca služieb z EÚ) oznamovať bankové účty?§ 6, § 7aMusí platiteľ DPH oznámiť aj súkromný účet, z ktorého občas platí faktúry a daň?§ 6Musel platiteľ DPH do 30. novembra 2021 oznámiť aj tuzemský účet, ktorý na podnikanie nepoužíva, a zahraničné účty, ktoré používa len na plnenia s miestom dodania v zahraničí?§ 85kk, § 6, § 2Kedy musí platiteľ oznámiť ďalší bankový účet, ktorý začne používať na podnikanie?§ 6Treba oznámiť, že platiteľ zruší bankový účet alebo ho prestane používať na podnikanie?§ 6, § 3Kto zodpovedá za DPH, keď odberateľ zaplatil dodávateľovi na oznámený účet inej firmy a dodávateľ daň neodviedol?§ 6, § 69, § 78Na ktoré predaje tovaru môže slovenský e-shop so skladmi v SR a v ČR uplatniť osobitnú úpravu pre Úniu (OSS)?§ 68, § 14, § 78Kto platí DPH, keď tovar firmy z tretieho štátu zo skladu v SR predáva slovenský elektronický portál zákazníkom v ČR a Poľsku?§ 8, § 14Je slovenský portál domnelým dodávateľom pri tovare ruskej, maďarskej aj slovenských firiem predávanom zákazníkom v ČR a Poľsku?§ 8, § 68bMôže slovenská firma s prevádzkarňou v ČR uplatniť OSS na koncerty organizované na Slovensku a v Česku?§ 68b, § 68, § 16Môže slovenský e-shop uplatniť OSS aj na predaj elektroniky ukrajinského dodávateľa zo skladu v SR slovenským zákazníkom?§ 68, § 8, § 68b, § 5Môže si slovenská firma so sídlom v SR zvoliť pre OSS iný členský štát identifikácie?§ 68bDokedy je čínska firma s prevádzkarňami v Luxembursku, Nemecku a na Slovensku viazaná voľbou Slovenska ako štátu identifikácie pre OSS?§ 68bStane sa neplatiteľ DPH platiteľom tým, že sa zaregistruje do osobitnej úpravy pre Úniu?§ 68bOd kedy sa uplatňuje OSS, ak nová firma dodala tovar do ČR 28. júla 2021 a do úpravy sa prihlásila 9. augusta 2021 s týmto dátumom?§ 68bZmení sa začiatok OSS, ak firma v žiadosti uviedla, že ešte nedodávala, ale prvú elektronickú službu poskytla 3. augusta 2021?§ 68bPosúva sa lehota na podanie priznania k DPH OSS a na platbu dane, keď pripadne na nedeľu?§ 68bPatria do priznania k DPH OSS elektronické služby, ktoré česká prevádzkareň slovenskej firmy poskytla zákazníkom na Slovensku?§ 68b, § 16, § 78Patrí do priznania k DPH OSS tovar, ktorý slovenský e-shop odoslal slovenským zákazníkom zo skladu v Česku?§ 68b, § 14, § 78Ktoré priznania k DPH OSS podá v SR firma, ktorá 25. júna 2022 zrušila slovenskú prevádzkareň a štátom identifikácie sa stala ČR?§ 68bKedy a ako daňový úrad vyzve firmu, ktorá nepodala priznanie k DPH OSS za II. štvrťrok 2022?§ 68b, § 68Ako sa opravuje chyba v priznaní k DPH MOSS za obdobie pred 1. júlom 2021 (III. štvrťrok 2020)?§ 68bAko opraviť nižšiu DPH priznanú Poľsku v priznaní k DPH OSS za III. štvrťrok 2021?§ 68b, § 68caDá sa v priznaní k DPH OSS započítať preplatok voči jednému štátu spotreby s doplatkom voči inému?§ 68bAko opraví nižšiu DPH priznanú Slovensku česká firma, ktorá už z OSS vystúpila a podala konečné priznanie v Česku?§ 68caOd kedy platí zrušenie OSS, ak ho firma požiadala 8. septembra 2021, a čo ešte musí podať?§ 68bVylúčia z OSS firmu, ktorá ani po výzvach nepodala priznania za IV. štvrťrok 2021 a I. a II. štvrťrok 2022?§ 68bMôžu firmu vylúčiť z OSS, ak nepodala dve priznania po sebe, ale tretie už podala?§ 68bPočíta sa priznanie k DPH OSS podané až 15. deň po výzve ako nepodané pri vylúčení z OSS?§ 68bVylúčia z OSS firmu, ktorá tri štvrťroky po sebe nezaplatila daň, ak za posledný štvrťrok dlhuje len 125 eur?§ 68bČo musí urobiť firma z tretieho štátu, ktorá presunula svoju jedinú prevádzkareň v EÚ zo Slovenska do Maďarska, aby mohla pokračovať v OSS?§ 68bMôže firma bez sídla v EÚ s prevádzkarňami v troch štátoch zmeniť štát identifikácie pre OSS rok po tom, čo si ho zvolila?§ 68bČo musí firma robiť po dobrovoľnom odchode z OSS, ak ďalej predáva elektronické služby zákazníkom v iných štátoch EÚ?§ 16Má platiteľ nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH za august 2020 v skrátenej lehote, ak má nedoplatky nad 1000 eur z obdobia pred začiatkom pandémie?§ 79, § 2, § 24j, § 10Prihliada sa pri vrátení nadmerného odpočtu DPH za september 2020 v skrátenej lehote na nedoplatky splatné počas pandémie, ktoré platiteľ do konca septembra neuhradil?§ 24j, § 10, § 2, § 79Splní platiteľ podmienky vrátenia nadmerného odpočtu DPH za október 2020 v skrátenej lehote, ak dane, clá a poistné splatné počas pandémie uhradil až do 2.11.2020?§ 24j, § 10, § 2, § 27, § 79