LEX

nehmotný majetok

nehmotný majetok

Otázky z praxe k tejto téme

Ako sa posúdi záväzok previesť na prepojenú spoločnosť za jednorazovú platbu práva na všetok budúci nehmotný majetok na dvadsať rokov?§ 18Ako oceniť právo používať zlúčeninu, ktorá sama nemá hodnotu, ale spolu s enzýmom inej spoločnosti skupiny tvorí cenný liek?§ 18Komu patria výnosy z patentov, ktoré materská spoločnosť za symbolických 100 EUR previedla na dcérsku spoločnosť s tromi právnikmi a hneď si na ne vzala výhradnú bezodplatnú licenciu?§ 18Môže si dcérska spoločnosť, ktorá je právnym vlastníkom patentov a pod vedením materskej spoločnosti z nich poberá licenčné poplatky, ponechať celý licenčný príjem?§ 18Patrí zisk z predaja patentov nezávislému kupujúcemu dcérskej spoločnosti, ktorá bola len ich právnym vlastníkom a vykonávala registráciu?§ 18Môže si dcérska spoločnosť, ktorá kúpila patenty za trhovú cenu a jej zamestnanci o nich sami rozhodujú, ponechať zisk z predaja, ak hodnota nečakane vzrástla?§ 18Kto znáša stratu z predaja patentov, ktorých hodnota klesla, ak ich vlastní a riadi dcérska spoločnosť, ktorá ich kúpila za trhovú cenu?§ 18Aký zisk patrí spoločnosti, ktorá len financuje vývoj nehmotného majetku, a aký spoločnosti, ktorá vykonáva a riadi všetky funkcie DEMPE?§ 18, § 17Treba upraviť transferovú cenu, keď materská spoločnosť si nárokuje zisky z lieku, ale odmietne uhradiť distribútorovi s obmedzeným rizikom náklady na stiahnutie lieku z trhu?§ 17, § 18Patrí dcérskej distribučnej spoločnosti podiel na hodnote značky, ktorú na novom trhu pomohla vybudovať, ak dostáva náhradu marketingových nákladov s prirážkou?§ 18Treba distribútorovi, ktorý sám tvorí a platí marketing značky na novom trhu a je odmeňovaný len ziskom z predaja, priznať ďalšiu kompenzáciu?§ 18Treba upraviť transferovú cenu, keď distribútor vynaložil na rozvoj trhu značky podstatne viac funkcií a nákladov ako porovnateľní nezávislí distribútori a dosahuje výrazne nižšiu maržu?§ 17, § 18Má distribútor nárok na kompenzáciu za rozvoj trhu značky, ak má s materskou spoločnosťou len trojročnú zmluvu bez možnosti predĺženia?§ 17, § 18Môže distribútor značkových hodiniek od štvrtého roka platiť materskej spoločnosti licenčné poplatky z tržieb, ak sa cena hodiniek nemení a nezávislí distribútori také poplatky neplatia?§ 17, § 18Ako upraviť odmenu distribútora, ktorý sa stal nadobúdateľom licencie a sám dokončuje hodinky, keď jeho marketingové náklady v rokoch 1 až 5 ďaleko prevyšovali porovnateľné podniky?§ 17, § 18Komu patria výnosy z nehmotného majetku, ktorý vyvinuli výskumníci dcérskej spoločnosti na projektoch pridelených a riadených materskou spoločnosťou?§ 18Patria výnosy z patentov materskej spoločnosti, ak je ich právnym vlastníkom, ale výskum produktovej línie samostatne riadi, financuje a vykonáva dcérska spoločnosť?§ 18, § 17Aký výnos patrí novej dcérskej spoločnosti, ktorá kúpila patenty skupiny a zmluvne znáša riziko výskumu, ale nemá pracovníkov schopných výskum riadiť?§ 18Stačí materskej spoločnosti, ktorá naďalej riadi výskum lieku prevedeného na dcérsku spoločnosť, odmena ako nezávislej zmluvnej výskumnej organizácii?§ 18Ako sa posúdi licencia na patenty obmedzená na jednu krajinu, keď nadobúdateľ vyrába a predáva výrobok aj distribútorom v Ázii a Afrike a poskytovateľ licencie mu v tom nebráni?§ 18, § 17Môže daňová správa upraviť transferové ceny o licenčný poplatok, keď dcérska spoločnosť v novej krajine prevádzkuje obchodné domy s know-how a marketingovou koncepciou materskej spoločnosti bez licenčnej zmluvy?§ 17, § 18Má cena za presun podnikania v krajine z jednej dcérskej spoločnosti na novú (prevod majetku, ukončenie a nová licencia) zohľadniť aj goodwill?§ 18Môže si superdistribútor a fakturačné centrum nárokovať príjem z nehmotného majetku (nižšiu nákupnú cenu), lebo preplatil distribútorom časť nákladov na propagáciu?§ 17, § 18Za akú cenu má dcérska spoločnosť prevziať banskú a železničnú licenciu od práve kúpenej spoločnosti, keď materská ju kúpila za 100 (licencie 20 a 10, goodwill 70)?§ 18Ako sa zohľadní goodwill (80 zo 100) pri prevode technológií z kúpenej výskumnej spoločnosti na inú dcérsku spoločnosť, ktorá potom riadi jej výskumníkov?§ 18Za čo má prepojený podnik zaplatiť, keď mu spoločnosť poskytne zamestnancov na zákazku pre banku a do výsledného softvéru sa začlení jej autorsky chránený kód?§ 18Prevádza materská spoločnosť nehmotný majetok, keď jej dvaja právnici pracujú na spore dcérskej spoločnosti s interným softvérom na správu dokumentov?§ 18Má dcérska spoločnosť s licenciou na nehmotný majetok kúpenej spoločnosti pre Európu a Áziu platiť aj podiel na prémii, ktorú materská zaplatila nad trhovú hodnotu akcií?§ 18Je spoľahlivé ocenenie predávaných patentov na 80, keď diskontované peňažné toky celej činnosti s výrobkom dávajú 100?§ 18Oceňuje sa nehmotný majetok predaný v rámci skupiny za jednorazový poplatok po položkách, alebo ako celok?§ 18V akom rozmedzí má byť cena patentov predaných novej výrobnej dcérskej spoločnosti, ak predávajúcemu dáva pokračovanie 600, zmluvná výroba 875 a kupujúcemu hodnota 1 100?§ 18Môže daňová správa upraviť cenu ťažko oceniteľného patentu na liek predaného za 700, keď predaj začal skôr, ako sa predpokladalo, a čo ak revidovaná hodnota je len 800?§ 17, § 18Ako upraviť cenu ťažko oceniteľného patentu, keď tržby v rokoch 5 a 6 dosiahli 1 500 namiesto predpokladaných najviac 1 000?§ 17, § 18Koľko má v CCA na vývoj nehmotného majetku zaplatiť spoločnosť, ktorá len financuje vývoj, keď jej patria práva vo zvyšku sveta so ziskom 330 miliónov USD ročne?§ 18