Ako sa vypočíta poplatok za rozvoj pri budove, ktorej časť slúži na bývanie a časť na podnikanie, ak má obec pre ne rôzne sadzby?Ako sa vypočíta poplatok za rozvoj pri budove, ktorej časť slúži na bývanie a časť na podnikanie, ak má obec pre ne rôzne sadzby?
Ako vyrubia poplatok za rozvoj dve obce, ak rodinný dvojdom zasahuje do katastrálnych území oboch?Ako vyrubia poplatok za rozvoj dve obce, ak rodinný dvojdom zasahuje do katastrálnych území oboch?
Odpočíta sa 60 m2 pri každom z dvoch polyfunkčných domov povolených jedným rozhodnutím o stavebnom zámere?Odpočíta sa 60 m2 pri každom z dvoch polyfunkčných domov povolených jedným rozhodnutím o stavebnom zámere?
Aký poplatok za rozvoj zaplatí stavebník, ak nové rozhodnutie o stavebnom zámere počas výstavby zväčší podlahovú plochu stavby o prístavbu?Aký poplatok za rozvoj zaplatí stavebník, ak nové rozhodnutie o stavebnom zámere počas výstavby zväčší podlahovú plochu stavby o prístavbu?
Čo sa stane s poplatkom za rozvoj, ak nové rozhodnutie o stavebnom zámere na neskolaudovanej stavbe zmenší podlahovú plochu?Čo sa stane s poplatkom za rozvoj, ak nové rozhodnutie o stavebnom zámere na neskolaudovanej stavbe zmenší podlahovú plochu?
Platí sa poplatok za rozvoj pri legalizácii nelegálnej stavby, ak vlastník požiadal o preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie po 1. apríli 2025?Platí sa poplatok za rozvoj pri legalizácii nelegálnej stavby, ak vlastník požiadal o preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie po 1. apríli 2025?
Vyrubí obec poplatok za rozvoj z rozhodnutia o spôsobilosti stavby na užívanie, ktoré nadobudlo právoplatnosť vo februári 2025?Vyrubí obec poplatok za rozvoj z rozhodnutia o spôsobilosti stavby na užívanie, ktoré nadobudlo právoplatnosť vo februári 2025?
Platí sa poplatok za rozvoj, ak vlastník požiadal o preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie pred 1. aprílom 2025, ale rozhodnutie je právoplatné až po ňom?Platí sa poplatok za rozvoj, ak vlastník požiadal o preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie pred 1. aprílom 2025, ale rozhodnutie je právoplatné až po ňom?
Ako sledujú manželia obrat na účely registrácie za platiteľa DPH, ak prenajímajú garáž v bezpodielovom spoluvlastníctve a dohodli sa na rozdelení príjmov v pomere 50:50?Ako sledujú manželia obrat na účely registrácie za platiteľa DPH, ak prenajímajú garáž v bezpodielovom spoluvlastníctve a dohodli sa na rozdelení príjmov v pomere 50:50?
Môžu sa manželia dohodnúť, že príjmy z prenájmu nehnuteľnosti v BSM sa budú na účely DPH započítavať do obratu len u manželky?Môžu sa manželia dohodnúť, že príjmy z prenájmu nehnuteľnosti v BSM sa budú na účely DPH započítavať do obratu len u manželky?
V akej lehote podáva zdaniteľná osoba žiadosť o registráciu, ak po prekročení obratu 50 000 eur dodala tovar, ktorým prekročila obrat 62 500 eur ešte pred podaním pôvodnej žiadosti?V akej lehote podáva zdaniteľná osoba žiadosť o registráciu, ak po prekročení obratu 50 000 eur dodala tovar, ktorým prekročila obrat 62 500 eur ešte pred podaním pôvodnej žiadosti?
Kedy sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom DPH a od kedy je platné jej IČ DPH, ak v máji presiahla obrat 50 000 eur a požiadala o registráciu podľa § 4 ods. 1 písm. a)?Kedy sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom DPH a od kedy je platné jej IČ DPH, ak v máji presiahla obrat 50 000 eur a požiadala o registráciu podľa § 4 ods. 1 písm. a)?
Čo nastane, ak podnikateľ, ktorý už má vydané rozhodnutie o registrácii k 1.1.2026 (z titulu obratu 50 000 eur), v septembri 2025 presiahne obrat 62 500 eur?Čo nastane, ak podnikateľ, ktorý už má vydané rozhodnutie o registrácii k 1.1.2026 (z titulu obratu 50 000 eur), v septembri 2025 presiahne obrat 62 500 eur?
Môže podnikateľ zrušiť svoje nadobudnuté postavenie platiteľa DPH, ak po doručení rozhodnutia o registrácii opravou faktúry zníži obrat pod 62 500 eur?Môže podnikateľ zrušiť svoje nadobudnuté postavenie platiteľa DPH, ak po doručení rozhodnutia o registrácii opravou faktúry zníži obrat pod 62 500 eur?
Od ktorého dňa sa podnikateľ registrovaný daňovým úradom z úradnej moci považuje za platiteľa s prideleným IČ DPH?Od ktorého dňa sa podnikateľ registrovaný daňovým úradom z úradnej moci považuje za platiteľa s prideleným IČ DPH?
Ako postupuje správca dane, ak žiadateľ o dobrovoľnú registráciu presiahne obrat 62 500 eur ešte pred dňom, ktorý bol v rozhodnutí určený ako deň vzniku platiteľa?Ako postupuje správca dane, ak žiadateľ o dobrovoľnú registráciu presiahne obrat 62 500 eur ešte pred dňom, ktorý bol v rozhodnutí určený ako deň vzniku platiteľa?
Ako sa môže podnikateľ stať platiteľom DPH hneď dňom presiahnutia obratu 50 000 eur namiesto čakania do 1. januára nasledujúceho roka?Ako sa môže podnikateľ stať platiteľom DPH hneď dňom presiahnutia obratu 50 000 eur namiesto čakania do 1. januára nasledujúceho roka?
Ako sa môže podnikateľ stať platiteľom DPH skôr, ak už má doručené rozhodnutie o registrácii k 1.1.2026, no neskôr sa rozhodne začať uplatňovať DPH skôr?Ako sa môže podnikateľ stať platiteľom DPH skôr, ak už má doručené rozhodnutie o registrácii k 1.1.2026, no neskôr sa rozhodne začať uplatňovať DPH skôr?
Ako postupuje podnikateľ s rozhodnutím o registrácii k 1.1.2026, ak v októbri 2025 nakúpi tovar z EÚ nad 14 000 eur a vznikne mu registračná povinnosť podľa § 7?Ako postupuje podnikateľ s rozhodnutím o registrácii k 1.1.2026, ak v októbri 2025 nakúpi tovar z EÚ nad 14 000 eur a vznikne mu registračná povinnosť podľa § 7?
Podľa akých pravidiel sa posudzuje registrácia zdaniteľnej osoby, ktorá dosiahla obrat 49 790 eur v decembri 2024?Podľa akých pravidiel sa posudzuje registrácia zdaniteľnej osoby, ktorá dosiahla obrat 49 790 eur v decembri 2024?
Kedy sa zahraničná osoba stáva platiteľom DPH v SR, ak predá nehnuteľnosť na Slovensku nezdaniteľnej osobe (občanovi)?Kedy sa zahraničná osoba stáva platiteľom DPH v SR, ak predá nehnuteľnosť na Slovensku nezdaniteľnej osobe (občanovi)?
Vzniká zahraničnej firme povinnosť registrácie pre DPH v SR, ak slovenskému podnikateľovi dodá poradenskú službu s prenosom daňovej povinnosti (§ 69 ods. 3)?Vzniká zahraničnej firme povinnosť registrácie pre DPH v SR, ak slovenskému podnikateľovi dodá poradenskú službu s prenosom daňovej povinnosti (§ 69 ods. 3)?
Môže zahraničná firma z tretieho štátu (mimo EÚ) uplatniť režim oslobodenia pre malé podniky, ak predáva tovar občanom v SR?Môže zahraničná firma z tretieho štátu (mimo EÚ) uplatniť režim oslobodenia pre malé podniky, ak predáva tovar občanom v SR?
Vzniká poľskému malému podniku s prideleným IČ EX registračná povinnosť v SR, ak slovenskému platiteľovi dodá tovar s montážou na nehnuteľnosti v SR?Vzniká poľskému malému podniku s prideleným IČ EX registračná povinnosť v SR, ak slovenskému platiteľovi dodá tovar s montážou na nehnuteľnosti v SR?
Kedy sa zahraničná osoba stáva platiteľom DPH v SR, ak jej bolo zrušené IČ EX pre Slovensko a následne dodá stavebné práce občanovi v SR?Kedy sa zahraničná osoba stáva platiteľom DPH v SR, ak jej bolo zrušené IČ EX pre Slovensko a následne dodá stavebné práce občanovi v SR?
Je lehota na zaplatenie správneho poplatku zachovaná, keď ho poplatník zaplatí poštovým poukazom na pošte v posledný deň splatnosti?Je lehota na zaplatenie správneho poplatku zachovaná, keď ho poplatník zaplatí poštovým poukazom na pošte v posledný deň splatnosti?
Je lehota zachovaná, keď poplatník v posledný deň splatnosti zaplatí správny poplatok na kiosku načítaním QR kódu z platobného predpisu orgánu finančnej správy?Je lehota zachovaná, keď poplatník v posledný deň splatnosti zaplatí správny poplatok na kiosku načítaním QR kódu z platobného predpisu orgánu finančnej správy?
Je lehota na zaplatenie správneho poplatku dodržaná, keď poplatník v posledný deň kúpi na pošte eKolok a v ten istý deň ho pošle orgánu finančnej správy poštou?Je lehota na zaplatenie správneho poplatku dodržaná, keď poplatník v posledný deň kúpi na pošte eKolok a v ten istý deň ho pošle orgánu finančnej správy poštou?
Podľa ktorého znenia zákona o poplatku za rozvoj vyrubí obec poplatok dvom stavebníkom, ak stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť 14. 2. 2025, ale obci ho doručili až 22. 4. 2025?Podľa ktorého znenia zákona o poplatku za rozvoj vyrubí obec poplatok dvom stavebníkom, ak stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť 14. 2. 2025, ale obci ho doručili až 22. 4. 2025?