Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH podľa § 85n na predajcov áut pri nákupe vozidiel určených na ďalší predaj (tovar/zásoby)?Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH podľa § 85n na predajcov áut pri nákupe vozidiel určených na ďalší predaj (tovar/zásoby)?
Ako sa určí odpočítanie DPH pri kúpe osobného auta na zmiešané použitie, ak platiteľ v podnikaní kráti daň koeficientom, a ako sa robí ročná úprava odpočítanej dane pri zmene koeficientu?Ako sa určí odpočítanie DPH pri kúpe osobného auta na zmiešané použitie, ak platiteľ v podnikaní kráti daň koeficientom, a ako sa robí ročná úprava odpočítanej dane pri zmene koeficientu?
Ako upraví platiteľ odpočítanú DPH z osobného auta kúpeného na zmiešané použitie, ak neskôr zmení svoju činnosť výlučne na oslobodený prenájom bytov bez nároku na odpočet?Ako upraví platiteľ odpočítanú DPH z osobného auta kúpeného na zmiešané použitie, ak neskôr zmení svoju činnosť výlučne na oslobodený prenájom bytov bez nároku na odpočet?
V akom rozsahu si platiteľ po 1. 1. 2026 odpočíta DPH zo splátok nájmu osobného auta s dojednaným právom kúpy, ktorý sa podľa zmluvy spred roka 2025 posudzuje ako opakovaná služba, ak auto používa aj súkromne?V akom rozsahu si platiteľ po 1. 1. 2026 odpočíta DPH zo splátok nájmu osobného auta s dojednaným právom kúpy, ktorý sa podľa zmluvy spred roka 2025 posudzuje ako opakovaná služba, ak auto používa aj súkromne?
Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z parkovného na služobnej ceste, ak bolo zaparkované auto používané aj na súkromné účely zamestnanca?Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z parkovného na služobnej ceste, ak bolo zaparkované auto používané aj na súkromné účely zamestnanca?
Má zamestnávateľ nárok na 100 % odpočet DPH z auta a PHM, ak súkromné PHM zráža zamestnancovi zo mzdy a zamestnancovi zdaňuje nepeňažný príjem 1 %?Má zamestnávateľ nárok na 100 % odpočet DPH z auta a PHM, ak súkromné PHM zráža zamestnancovi zo mzdy a zamestnancovi zdaňuje nepeňažný príjem 1 %?
Považuje sa naskenovaný PDF dokument s ručne vypísanou knihou jázd za vedenie záznamov v elektronickej podobe podľa § 85n ods. 6?Považuje sa naskenovaný PDF dokument s ručne vypísanou knihou jázd za vedenie záznamov v elektronickej podobe podľa § 85n ods. 6?
Dokedy je platiteľ povinný viesť podrobné elektronické záznamy o jazdách pri vozidle so 100 % odpočtom DPH?Dokedy je platiteľ povinný viesť podrobné elektronické záznamy o jazdách pri vozidle so 100 % odpočtom DPH?
Aké daňové následky má pre platiteľa prerušenie vedenia elektronických záznamov o jazdách pri aute, pri ktorom uplatnil 100 % odpočet DPH?Aké daňové následky má pre platiteľa prerušenie vedenia elektronických záznamov o jazdách pri aute, pri ktorom uplatnil 100 % odpočet DPH?
Môže platiteľ po 1. 1. 2026 uplatňovať pôvodný 80 % paušál na pohonné hmoty pri firemnom aute bez vedenia knihy jázd?Môže platiteľ po 1. 1. 2026 uplatňovať pôvodný 80 % paušál na pohonné hmoty pri firemnom aute bez vedenia knihy jázd?
Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z tých prevádzkových nákladov na auto, ktoré má zaevidované v záznamoch, a pri nezaradených nákladoch uplatniť 50 % odpočet?Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z tých prevádzkových nákladov na auto, ktoré má zaevidované v záznamoch, a pri nezaradených nákladoch uplatniť 50 % odpočet?
Je platiteľ povinný viesť elektronické záznamy jázd podľa § 85n ods. 6 pre 100 % odpočet z lízingovej splátky na prelome rokov 2025/2026 s dátumom dodania v januári 2026?Je platiteľ povinný viesť elektronické záznamy jázd podľa § 85n ods. 6 pre 100 % odpočet z lízingovej splátky na prelome rokov 2025/2026 s dátumom dodania v januári 2026?
Považuje sa osobné auto poskytnuté novinárom a influencerom na recenzie za testovacie vozidlo s výnimkou zo záznamovej povinnosti podľa § 85n ods. 4?Považuje sa osobné auto poskytnuté novinárom a influencerom na recenzie za testovacie vozidlo s výnimkou zo záznamovej povinnosti podľa § 85n ods. 4?
Považuje sa auto požičané zamestnancovi na víkend za testovacie vozidlo podľa § 85n ods. 4, ak zamestnanec po víkende vyplní dotazník spokojnosti?Považuje sa auto požičané zamestnancovi na víkend za testovacie vozidlo podľa § 85n ods. 4, ak zamestnanec po víkende vyplní dotazník spokojnosti?
Spadá predvádzacie vozidlo evidované v účtovníctve predajcu ako tovar na predaj pod režim výnimky podľa § 85n ods. 4?Spadá predvádzacie vozidlo evidované v účtovníctve predajcu ako tovar na predaj pod režim výnimky podľa § 85n ods. 4?
Musí platiteľ oznámiť použitie auta výlučne na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak si uplatnil 100 % odpočet zo zálohy v decembri 2025 a auto prevzal v apríli 2026?Musí platiteľ oznámiť použitie auta výlučne na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak si uplatnil 100 % odpočet zo zálohy v decembri 2025 a auto prevzal v apríli 2026?
Dokedy musí platiteľ podať oznámenie o výlučnom používaní auta na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak zaplatil 30 % zálohu v roku 2025 a 70 % doplatok uplatnil v januári 2026?Dokedy musí platiteľ podať oznámenie o výlučnom používaní auta na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak zaplatil 30 % zálohu v roku 2025 a 70 % doplatok uplatnil v januári 2026?
Vzniká povinnosť úpravy odpočítanej DPH (§ 54), ak bolo auto kúpené v roku 2026 so 100 % odpočtom neskôr poskytnuté zamestnancovi aj na súkromné účely?Vzniká povinnosť úpravy odpočítanej DPH (§ 54), ak bolo auto kúpené v roku 2026 so 100 % odpočtom neskôr poskytnuté zamestnancovi aj na súkromné účely?
Vzniká SZČO povinnosť úpravy odpočítanej DPH, ak auto kúpené v roku 2025 so 100 % odpočtom začne v roku 2026 používať aj na súkromné účely?Vzniká SZČO povinnosť úpravy odpočítanej DPH, ak auto kúpené v roku 2025 so 100 % odpočtom začne v roku 2026 používať aj na súkromné účely?
Koľko z hodnoty teplého jedla na pracovisku je oslobodené od dane a koľko je daňovým výdavkom, keď strava za 6,07 € zahŕňa príspevok nad limit a príspevok zo sociálneho fondu?Koľko z hodnoty teplého jedla na pracovisku je oslobodené od dane a koľko je daňovým výdavkom, keď strava za 6,07 € zahŕňa príspevok nad limit a príspevok zo sociálneho fondu?
Je finančný príspevok na stravu pre domáckych pracovníkov oslobodený a daňovým výdavkom, keď je vyšší ako príspevok zamestnancom v závodnej jedálni?Je finančný príspevok na stravu pre domáckych pracovníkov oslobodený a daňovým výdavkom, keď je vyšší ako príspevok zamestnancom v závodnej jedálni?
Ktorá časť finančného príspevku na stravu 7,32 € zloženého zo sumy podľa Zákonníka práce, sociálneho fondu a benefitov je oslobodená a ktorá je daňovým výdavkom?Ktorá časť finančného príspevku na stravu 7,32 € zloženého zo sumy podľa Zákonníka práce, sociálneho fondu a benefitov je oslobodená a ktorá je daňovým výdavkom?
Je finančný príspevok na stravu pre konateľa a spoločníka, o ktorých zamestnávateľ rozšíril okruh stravovaných osôb, oslobodený od dane a daňovým výdavkom?Je finančný príspevok na stravu pre konateľa a spoločníka, o ktorých zamestnávateľ rozšíril okruh stravovaných osôb, oslobodený od dane a daňovým výdavkom?
Je finančný príspevok na stravu poskytnutý zamestnancom, ktorí príležitostne pracujú z domu, oslobodený od dane a daňovým výdavkom?Je finančný príspevok na stravu poskytnutý zamestnancom, ktorí príležitostne pracujú z domu, oslobodený od dane a daňovým výdavkom?
Môže si zamestnanec, ktorý popri zamestnaní podniká, uplatniť stravné ako daňový výdavok za dni dovolenky, keď v nich podniká?Môže si zamestnanec, ktorý popri zamestnaní podniká, uplatniť stravné ako daňový výdavok za dni dovolenky, keď v nich podniká?
Je provízia zaplatená vydavateľovi stravovacích poukážok daňovým výdavkom zamestnávateľa?Je provízia zaplatená vydavateľovi stravovacích poukážok daňovým výdavkom zamestnávateľa?
Komu vyrubí obec poplatok za rozvoj, keď dom stavajú viacerí stavebníci vrátane manželov v bezpodielovom spoluvlastníctve, a čo ak si určia zástupcu?Komu vyrubí obec poplatok za rozvoj, keď dom stavajú viacerí stavebníci vrátane manželov v bezpodielovom spoluvlastníctve, a čo ak si určia zástupcu?
Aký poplatok za rozvoj vyrubí obec, keď ďalšie rozhodnutie o stavebnom zámere zväčší alebo zmenší podlahovú plochu ešte neskolaudovanej stavby?Aký poplatok za rozvoj vyrubí obec, keď ďalšie rozhodnutie o stavebnom zámere zväčší alebo zmenší podlahovú plochu ešte neskolaudovanej stavby?
Musí obec vyhovieť žiadosti o zaplatenie poplatku za rozvoj v splátkach a čo platí, keď nevyhovie?Musí obec vyhovieť žiadosti o zaplatenie poplatku za rozvoj v splátkach a čo platí, keď nevyhovie?
Ktorú sadzbu poplatku za rozvoj použije obec, ak medzi právoplatnosťou rozhodnutia o stavebnom zámere a vyrubením poplatku zvýšila sadzbu novým VZN?Ktorú sadzbu poplatku za rozvoj použije obec, ak medzi právoplatnosťou rozhodnutia o stavebnom zámere a vyrubením poplatku zvýšila sadzbu novým VZN?