Ako odpočíta daň platiteľ, ktorý softvér od dodávateľa uplatňujúceho DPH až po prijatí platby zaplatil v nasledujúcom roku a používa ho na zdaňované aj oslobodené činnosti?Ako odpočíta daň platiteľ, ktorý softvér od dodávateľa uplatňujúceho DPH až po prijatí platby zaplatil v nasledujúcom roku a používa ho na zdaňované aj oslobodené činnosti?
Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočítania DPH od roku 2026 aj na nákladné motorové vozidlá (kategória N) používané na podnikanie aj súkromné účely?Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočítania DPH od roku 2026 aj na nákladné motorové vozidlá (kategória N) používané na podnikanie aj súkromné účely?
Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočítania DPH aj na terénne osobné vozidlá s označením kategórie M1G?Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočítania DPH aj na terénne osobné vozidlá s označením kategórie M1G?
Uplatní sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH na osobné auto kúpené v zahraničí v roku 2025, ak bolo dovezené a prihlásené v SR až v roku 2026?Uplatní sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH na osobné auto kúpené v zahraničí v roku 2025, ak bolo dovezené a prihlásené v SR až v roku 2026?
Ako postupuje platiteľ pri odpočte DPH, ak v roku 2025 zaplatil 100 % zálohu na osobné auto používané aj súkromne, ale auto prevzal až v roku 2026?Ako postupuje platiteľ pri odpočte DPH, ak v roku 2025 zaplatil 100 % zálohu na osobné auto používané aj súkromne, ale auto prevzal až v roku 2026?
V akom rozsahu sa odpočíta DPH zo zálohy (30 %) zaplatenej v roku 2025 a z doplatku (70 %) pri dodaní auta v roku 2026 pri zmiešanom použití?V akom rozsahu sa odpočíta DPH zo zálohy (30 %) zaplatenej v roku 2025 a z doplatku (70 %) pri dodaní auta v roku 2026 pri zmiešanom použití?
Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie na dovoz osobného auta kúpeného v tretej krajine v decembri 2025, ak bol dovoz a daň pri dovoze zaplatená v januári 2026?Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie na dovoz osobného auta kúpeného v tretej krajine v decembri 2025, ak bol dovoz a daň pri dovoze zaplatená v januári 2026?
Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH podľa § 85n na predajcov áut pri nákupe vozidiel určených na ďalší predaj (tovar/zásoby)?Vzťahuje sa 50 % paušálne obmedzenie odpočtu DPH podľa § 85n na predajcov áut pri nákupe vozidiel určených na ďalší predaj (tovar/zásoby)?
Ako sa určí odpočítanie DPH pri kúpe osobného auta na zmiešané použitie, ak platiteľ v podnikaní kráti daň koeficientom, a ako sa robí ročná úprava odpočítanej dane pri zmene koeficientu?Ako sa určí odpočítanie DPH pri kúpe osobného auta na zmiešané použitie, ak platiteľ v podnikaní kráti daň koeficientom, a ako sa robí ročná úprava odpočítanej dane pri zmene koeficientu?
V akom rozsahu si platiteľ po 1. 1. 2026 odpočíta DPH zo splátok nájmu osobného auta s dojednaným právom kúpy, ktorý sa podľa zmluvy spred roka 2025 posudzuje ako opakovaná služba, ak auto používa aj súkromne?V akom rozsahu si platiteľ po 1. 1. 2026 odpočíta DPH zo splátok nájmu osobného auta s dojednaným právom kúpy, ktorý sa podľa zmluvy spred roka 2025 posudzuje ako opakovaná služba, ak auto používa aj súkromne?
Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z parkovného na služobnej ceste, ak bolo zaparkované auto používané aj na súkromné účely zamestnanca?Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z parkovného na služobnej ceste, ak bolo zaparkované auto používané aj na súkromné účely zamestnanca?
Má zamestnávateľ nárok na 100 % odpočet DPH z auta a PHM, ak súkromné PHM zráža zamestnancovi zo mzdy a zamestnancovi zdaňuje nepeňažný príjem 1 %?Má zamestnávateľ nárok na 100 % odpočet DPH z auta a PHM, ak súkromné PHM zráža zamestnancovi zo mzdy a zamestnancovi zdaňuje nepeňažný príjem 1 %?
Považuje sa naskenovaný PDF dokument s ručne vypísanou knihou jázd za vedenie záznamov v elektronickej podobe podľa § 85n ods. 6?Považuje sa naskenovaný PDF dokument s ručne vypísanou knihou jázd za vedenie záznamov v elektronickej podobe podľa § 85n ods. 6?
Dokedy je platiteľ povinný viesť podrobné elektronické záznamy o jazdách pri vozidle so 100 % odpočtom DPH?Dokedy je platiteľ povinný viesť podrobné elektronické záznamy o jazdách pri vozidle so 100 % odpočtom DPH?
Aké daňové následky má pre platiteľa prerušenie vedenia elektronických záznamov o jazdách pri aute, pri ktorom uplatnil 100 % odpočet DPH?Aké daňové následky má pre platiteľa prerušenie vedenia elektronických záznamov o jazdách pri aute, pri ktorom uplatnil 100 % odpočet DPH?
Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z tých prevádzkových nákladov na auto, ktoré má zaevidované v záznamoch, a pri nezaradených nákladoch uplatniť 50 % odpočet?Môže si platiteľ uplatniť 100 % odpočet DPH z tých prevádzkových nákladov na auto, ktoré má zaevidované v záznamoch, a pri nezaradených nákladoch uplatniť 50 % odpočet?
Je platiteľ povinný viesť elektronické záznamy jázd podľa § 85n ods. 6 pre 100 % odpočet z lízingovej splátky na prelome rokov 2025/2026 s dátumom dodania v januári 2026?Je platiteľ povinný viesť elektronické záznamy jázd podľa § 85n ods. 6 pre 100 % odpočet z lízingovej splátky na prelome rokov 2025/2026 s dátumom dodania v januári 2026?
Považuje sa osobné auto poskytnuté novinárom a influencerom na recenzie za testovacie vozidlo s výnimkou zo záznamovej povinnosti podľa § 85n ods. 4?Považuje sa osobné auto poskytnuté novinárom a influencerom na recenzie za testovacie vozidlo s výnimkou zo záznamovej povinnosti podľa § 85n ods. 4?
Považuje sa auto požičané zamestnancovi na víkend za testovacie vozidlo podľa § 85n ods. 4, ak zamestnanec po víkende vyplní dotazník spokojnosti?Považuje sa auto požičané zamestnancovi na víkend za testovacie vozidlo podľa § 85n ods. 4, ak zamestnanec po víkende vyplní dotazník spokojnosti?
Spadá predvádzacie vozidlo evidované v účtovníctve predajcu ako tovar na predaj pod režim výnimky podľa § 85n ods. 4?Spadá predvádzacie vozidlo evidované v účtovníctve predajcu ako tovar na predaj pod režim výnimky podľa § 85n ods. 4?
Musí platiteľ oznámiť použitie auta výlučne na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak si uplatnil 100 % odpočet zo zálohy v decembri 2025 a auto prevzal v apríli 2026?Musí platiteľ oznámiť použitie auta výlučne na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak si uplatnil 100 % odpočet zo zálohy v decembri 2025 a auto prevzal v apríli 2026?
Dokedy musí platiteľ podať oznámenie o výlučnom používaní auta na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak zaplatil 30 % zálohu v roku 2025 a 70 % doplatok uplatnil v januári 2026?Dokedy musí platiteľ podať oznámenie o výlučnom používaní auta na podnikanie (§ 85n ods. 9), ak zaplatil 30 % zálohu v roku 2025 a 70 % doplatok uplatnil v januári 2026?
Má platiteľ uplatňujúci osobitnú úpravu v iných členských štátoch nárok na odpočítanie dane na vstupe z nákupov viažucich sa k týmto oslobodeným dodaniam?Má platiteľ uplatňujúci osobitnú úpravu v iných členských štátoch nárok na odpočítanie dane na vstupe z nákupov viažucich sa k týmto oslobodeným dodaniam?
Má obchodník uplatňujúci osobitnú úpravu nárok na odpočítanie DPH z nákladov na opravu a lakovanie vykúpeného použitého tovaru?Má obchodník uplatňujúci osobitnú úpravu nárok na odpočítanie DPH z nákladov na opravu a lakovanie vykúpeného použitého tovaru?
Ako postupuje platiteľ, ktorý si DPH z čiastočne nezaplatenej služby odpočíta až po uplynutí 100 dní od splatnosti?Ako postupuje platiteľ, ktorý si DPH z čiastočne nezaplatenej služby odpočíta až po uplynutí 100 dní od splatnosti?
Môže skupina odpočítať celú DPH z materiálu, ktorého časť člen predal inému členovi skupiny bez dane?Môže skupina odpočítať celú DPH z materiálu, ktorého časť člen predal inému členovi skupiny bez dane?
Za ktoré obdobie odpočíta skupina DPH, ak právo na odpočítanie vzniklo členovi pred registráciou skupiny, ale faktúru dostal až po nej?Za ktoré obdobie odpočíta skupina DPH, ak právo na odpočítanie vzniklo členovi pred registráciou skupiny, ale faktúru dostal až po nej?
Môže skupina odpočítať DPH z tovaru, ktorého časť člen predal inému členovi na pohostenie a časť tretej osobe?Môže skupina odpočítať DPH z tovaru, ktorého časť člen predal inému členovi na pohostenie a časť tretej osobe?
Vzniká pri zrušení registrácie pre DPH povinnosť odviesť daň z nedokončenej stavby?Vzniká pri zrušení registrácie pre DPH povinnosť odviesť daň z nedokončenej stavby?
Musí sa po zrušení registrácie pre DPH vrátiť daň odpočítaná zo zálohy, ak služba nebola dodaná?Musí sa po zrušení registrácie pre DPH vrátiť daň odpočítaná zo zálohy, ak služba nebola dodaná?