LEX

ručenie za daň

9 zmien k tejto téme, zoradené od najnovšej účinnosti.

Otestujte sa z tejto témy (5 otázok)

Otázky z praxe k tejto téme

Ručí odberateľ za DPH, ktorú dodávateľ nezaplatí, ak účet na faktúre nie je v zozname oznámených účtov a odberateľ zaplatí DPH priamo na účet správcu dane dodávateľa?§ 69c, § 69Ručí odberateľ za DPH dodávateľa, ak zaplatil na jeho vlastný bankový účet z faktúry, ktorý dodávateľ neoznámil finančnému riaditeľstvu?§ 69, § 6, § 69bRučí odberateľ za DPH, ak zaplatil na zverejnený bankový účet, ktorý nepatrí dodávateľovi, ale inej osobe, a kto potom zodpovedá za nezaplatenú daň?§ 6, § 69Ručí odberateľ za DPH, ak dodávateľ zverejnil svoj bankový účet až po dni, keď odberateľ zadal banke príkaz na úhradu?§ 69, § 78, § 69bKtorý daňový úrad vydá rozhodnutie o ručení za DPH odberateľovi, ktorý má s dodávateľom rovnakých konateľov?§ 69b, § 69Vydá rozhodnutie o ručení za DPH daňový úrad odberateľa alebo dodávateľa, keď každý z nich patrí pod iný úrad, a za akú daň odberateľ ručí?§ 69b, § 69Čo urobí daňový úrad, ak ručiteľ nezaplatí DPH z rozhodnutia o ručení do 8 dní a v priznaní vykázal nadmerný odpočet?§ 69bVráti sa ručiteľovi preplatok, ak daň z rozhodnutia o ručení zaplatil a daňový úrad na ňu súčasne použil aj jeho nadmerný odpočet?§ 69bDostane ručiteľ späť DPH zaplatenú z rozhodnutia o ručení, ak dodávateľ svoju daň dodatočne uhradil?§ 69bKto zodpovedá za DPH, keď odberateľ zaplatil dodávateľovi na oznámený účet inej firmy a dodávateľ daň neodviedol?§ 6, § 69, § 78

Účinné od 1. januára 2027

zákon č. 222/2004 Z. z.Osobitný spôsob úhrady dane odberateľom (§ 69c)

Zaplatenie dane odberateľom: ručenie sa neuplatní, preplatok patrí dodávateľovi

Novely: 385/2025 Z. z.celá rešerš

Účinné od 1. januára 2025

Účinné od 1. januára 2022

Účinné od 15. novembra 2021